elnino: Na pomalowanie dwumetrowego słupa ogłoszeniowego w kształcie walca zużyto 1L farby.
Oblicz jego średnicę, jeśli litr farby wystarczy na pomalowanie 6,5m2 (przy stratach
mniejszych niż 4%)
14 sty 19:39
Eta:
Jeżeli nie chcemy "fuszerki" :0
to malujemy i górna podstawę! ( dolnej sie nie da

czyli
powierzchnia do pomalowania to;
πr
2 + 2πrh= 1 dm
3 bo 1 litr = 1dm
3
tylko te straty .... w/g mnie niezbyt precyzyjnie określone!
bo < 4% to może być ; 2% 3% 2,5% ...
zależy jaki malarz malował? i ile tej farby rozlał?
więc: gdzie tu szukać "precyzjii " matematycznej!
Czekam na Bogdana! ........
bo ja na egzaminie taką dałabym odp; do tego zad!
Co " autor chciał powiedzieć" ?
15 sty 00:22
Bogdan:
Myślę, że jednym litrem farby nie uda sie pomalować dwumetrowego słupa ogłoszeniowego.
15 sty 13:33
Mea: Też tak myślę.........
15 sty 13:46
Basia:
co do meritum zgadzam się z Bogdanem ale zadanie jest rozwiązywalne
πr2 + 2πrh ≤ 6,5 straty 0%
πr2 + 2πrh > 6,5 - 0,04*6,5 = 6,5*0,96
h=2
πr2 + 4πr = 6,5 max promień
πr2 + 4πr = 6,5*0,96 min promień
da się to rozwiązać, ale myślę, że chodziło tylko o pow.boczną
4πr = 6,5
rmax = (6,5 / 4π ) m
4πr = 6,5*0,96
rmin = (6,5*0,96 / 4π) m
coś koło pól metra wyjdzie, czyli średnica koło metra, wcale nie taki chudy ten słup,
tylko ta farba podejrzanie wydajna
15 sty 13:50
wdzięczny licealista: Widocznie "Eta".... była " czymś" zdenerwowana..........
bo .... nie wierzę,że tego nie wie?
Mnóstwo zadań tutaj rozwiązuje!
Jesteśmy Jej za to ... bardzo, bardzo wdzięczni ....
15 sty 13:51
Basia:
była zmęczona; popatrz na godzinę, o której to pisała
15 sty 13:53
Eta:
Witam! Basiu!
Niezbyt "fajna" atmosfera robi się na tym forum!
Myślę,że p. Jakub.... mógłby założyć nowe forum.......
dla "wytrawnych" matematyków!... byłoby się czym "popisywać" !
Fakt!.... poirytowałam się !.... i to bardzo, bardzo, bardzo

Zastanawiam się , czy sobie tego wszystkiego nie odpuścić!
Zająć się poprostu czymś " innym" ( może mniej pożytecznym ?

i .....nie tracić zdrowia!
Pozdrawiam! bardzo serdecznie!
15 sty 14:03
15 sty 14:08
Bogdan:
Przyłączam się do zdania Basi. Eto, witam i przepraszam za moją wypowiedź, którą uznałaś
za zbyt szorstką.
15 sty 14:23
Omega:
Witam! Was!
Siedzę w tej chwili i płaczę jak małe dziecko! Serio!
Dzisiaj musze odreagować!
Wprawdzie nie wyobrażam sobie dnia bez tego forum!
Dawało mi ono niezwykłą satysfakcję!.... a teraz się zastanawiam?
Co będę robić?..... jak mnie tu nie będzie?
Pozdrawiam Was ! Ciebie Bogdan też! ( bez urazy)
Wiem uwagi, błędy, pomyłki rachunkowe, .... należy
przyjmować z "pokorą"!
Całkowicie "dobiło" mnie to "czytanie"..... podręcznika II LO i T

Narazie ... pozostanę bacznym "obserwatorem" ...
bez szorstkich uwag w stosunku do Innych!
Tak to jest .... jak wirtualnie porozumiewamy się
15 sty 14:37