Rownania logarytmiczne
charlot: jak rozwiązać:
log(x+1)(x2−3x+1)=1
2 gru 15:06
2 gru 15:10
czekolada: (x+1)1 = x2−3x+1
+ wlasnie dziedzina
2 gru 15:16
charlot: ok czyli to bedzie:
| | 3− √5 | | 3+√5 | |
x+1= (x− |
| ) (x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
i to sie rowna

nie wiem jak dalej z tym zadzialac:(
a moglby mi ktos pokazac jak policzlby dziedzine w tym przykladzie
2 gru 15:31
czekolada: (x+1)>0
(x+1)≠1
x2−3x+1>0
to są te trzy założenia.
2 gru 15:37
czekolada: i musisz je rozwiazac..
2 gru 15:37
charlot: super

to mi sie zgadza

ale co z rownaniem> jak je zrobic do konca?
2 gru 15:38
czekolada: (x+1)1 = x2−3x+1
0=x2−4x
i teraz dopiero wyliczasz x1 i x2
2 gru 15:42
czekolada: i sprawdzasz czy sie zgadzaja z zał. x1 i x2
2 gru 15:45
charlot: ahaaa juz rozumiem

niepotrzebnie rozkladalam na czynniki.
a jak wydladac bedzie dziedzina takiego rownania:
log
3(log
0,
5 x+1)=0
2 gru 15:52
czekolada: musisz to najpierw rozłożyć
3
0 = log
0,5x+1
1=log
0,5x+1
log
0,5 = 0
0,5
0=x
1=x
tak mi sie wydaje , ja tez dopiero zaczelam brac logarytmy

hah.
2 gru 16:08
czekolada: ten pierwszy przyklad byl prostszy i jego bylam pewna

ale tutaj mysle,ze tez powinno byc ok.
2 gru 16:09