ANIA help:(: 1)Określ wzajemne położenie prostej i okręgu jeśli :
a) o:(x-1)2+(y+4)2=16 ; I=3/4x+3
2) wyznacz współrzedne punktów wspólnych( o ile istnieją) prostej I i okręgu o(S,s)
a)o:x2+y2=41 , I:x-y=1
3)napisz równania stycznych do okręgu i równoległych do prostej k:
a) o:(x-2)2+(y-1)2=4 k:y=2x
14 sty 19:22
14 sty 19:42
Basia:
1a.
prosta y = 3x/4 +3
rozwiąż układ równań: okrąg, prosta
jeżeli są dwa rozwiązania to są dwa punkty wspólne czyli sieczna
jeżeli jedno to jeden punkt wspólny czyli styczna
jeżeli nie ma rozw. to nie ma punktów wspólnych i figury są rozłączne
2. jak wyżej
3. równoległe do k mają równania
y = 2x +b
układ równań
(x-2)2 + (y-1)2 =4
y =2x +b
musi mieć jedno i tylko jedno rozwiązanie
po podstawieniu za y do równ.okregu dostaniesz równanie kwadratowe z parametrem b
liczysz Δ
Δ musi =0
spróbuj coś zrobić na podstawie tych wskazówek; powodzenia
15 sty 18:36