nierownosc
magda: jak policzyc (x−3)<2
2 gru 13:53
magda: pomoze ktos?
2 gru 13:58
konrad509: x−3<2
x<2+3
x<5
2 gru 14:00
magda: ok, a jak jest lub czyli
(x−3) to tu zmieniamy znak nierównosci na >−2
czyli (x−3)>−2 czy tylko ma byc −2 bez zmiany nierownosc?
2 gru 14:17
magda:
2 gru 14:22
konrad509: a po co zmieniasz znak nierownosci? i po co to −2?
2 gru 14:23
konrad509: a po co zmieniasz znak nierownosci? i po co to −2?
2 gru 14:23
magda: bo tak mamy to liczy, aby potem zaznaczyc to na osi
2 gru 14:25
magda: zawsze jak juz dojdziemy do momentu (x− lub + jakas cyfra) = lub > lub < jakas cyfra potem
mamy liczyc to samo ze zmieninym znakiem po rowna sie lub nierownosci, tylko nie wiem czy znak
nierownosci tez sie zmienia
2 gru 14:27
konrad509: nie rozumiem

masz x<5 to zaznaczsz 5 i od niej w lewo
2 gru 14:28
czekolada: Magda, te znaczki "()" a te "||" się różnią.
(x−3)<2
rozwiążemy tak jak napisał konrad509,
natomiast |x−3|<2
x−3=0
x=3
x<3 v x≥3
−(x−3)<2 x−3<2
−x+3<2
−x<1
x>−1 v x<5
z pierwszego przedział to x e (−1,3) z drugiego <3,5). teraz musisz połączyć te dwa przedziały
i zapisać to w jednym, potrafisz ?
tym sposobem który ja Ci przedstawilam rozwiążesz każde zadanie.. i zawsze bedzie znaczek 'v' .
wczesniej rozpisalam Ci ten dluzszy przyklad.. on tez byl rozpisany z tego sposobu. Mozna to
rozwiazac 'prosciej' ale juz przy trudniejszych przykladach w tan niby prostszy sposob się nie
da. według mnie najlepiej nauczyć się jednego uniwersalnego.
popatrz na to co napiałam i postaraj się zrozumieć.
2 gru 14:29
konrad509: takie cos to sie robi dla wartosci bezwzględnej
2 gru 14:29
czekolada: wlasnie, a jej o wartosc bezwzgledna najprawdopodobniej chodzi... tylko nie potrafi znaleźć
odpowiednich klawiszy..albo nie wiem.
2 gru 14:32
magda: no wiem tylko mamy druga watrosc tez obliczyc, np z rownoscia jest latwiej
(3x−2)=5
3(x−2/3)=5/3
x−2/3=5/3
x=5/3+2/3
x=7/3= 2 1/3 lub x−2/3=−5/3
x=−5/3+2/3
x=−1
no i teraz zaznaczam na osi −1 2/3 i 7/3
2 gru 14:36
magda: ok
2 gru 14:37
magda: juz wiem
2 gru 14:37
konrad509: Ano może. Ale się pomyliłeś, bo powinno wyjść x>1
Ja to robię tak:
x−3<2
x<2+3
x<5
x−3>−2
x>−2+3
x>1
x∊(1,5)
2 gru 14:39
czekolada: pomyliłas

tak tak. jest blad
−(x−3)<2
−x+3<2
−x<−1
x>1
a ta druga strona byla poprawnie

po polaczeniu przedziałów x e (1,5)
2 gru 14:59
konrad509: Sorry
2 gru 15:54