wielomiany
KASIA.:
Pomóżcie ; /
Oblicz wartość wyrażenia wymiernego:
dla a=
√2 i b=
√3
dla x=
√3+1
dla x=
√3−
3√2
2 gru 13:25
Mateusz: No w czym problemik podstawiamy i liczymy
| | (√2)2−(√3)2 | |
1) |
| w liczniku masz wzór skróconego mnozenia i |
| | (√3)2 +2(√2*√3) | |
dalej wykonaj działania
2 gru 14:09
KASIA.: no nie wychodzi mi to co trzeba.
| | 2−3 | | −1 | |
Staje na tym o: |
| = |
| |
| | 2+2√6 | | 2+2√6 | |
I jak dalej to skrócić
2 gru 14:19
2 gru 14:46
KASIA.: no to robię tak:
| | 1−√6 | |
I to się niby ma równać |
| |
| | 10 | |
Ciekawe w jaki sposób ? Nie rozumiem tego.
2 gru 14:50
sushi_ gg6397228:
co masz w mianowniku

dwa wyrazenia, wiec jaki wzor trzeba zastosowac
2 gru 14:54
KASIA.: jaki ? ; /
2 gru 15:03
sushi_ gg6397228:
weszlas w link i popatrzylas jaki masz przyklad i jaki "zobaczyc " przyklad
2 gru 15:04
KASIA.: tak.
2 gru 15:15
KASIA.: czyli ma zrobić tak:
2 gru 15:17
sushi_ gg6397228:
to ktory przyklad z CZTERECH w pierwszej linijce wydaje sie podobny do Twojego:
PIERWSZY
DRUGI
TRZECI
CZWARTY

ten ktory pasuje to wejsc w niego i zobaczysz co trzeba zrobic, potem zrob analogicznie ze
swoim
2 gru 15:17
KASIA.: Ale ja nie mam pojęcia czemu wyjdzie taki wynik


! a nie!
2 gru 15:26