matematykaszkolna.pl
chemia. czekolada: chemia emotka mam pytanie. czy wie ktos moze jak zrobic takie zadanie: na podstawie ponizszych rownan reakcji ułóż występujące w nich metale zgodnie z rosnącą aktywnością: a)Zn+Cu2+ −−−−−−−−> Zn2+ +Cu b)Sn+2Ag−−−−−−−−−−−−>2Ag+Sn2+ c)2Al+3Zn2+ −−−−−−> 2Al3+ + 3Zn d)Cu+2Ag+ −−−−−−−−−>Cu2++2Ag e)Sn+Cu2+−−−−−−−−−−>Sn2+ + Cu i mam odpowiedz,ze rosnie (−−−−−−−−>) Ag Cu Sn Zn Al i nie rozumiem skad to mam wiedziec, tzn po czym moge to poznac ? wedlug mnie Cu,Sn,Zn wszystkie sa na rowni jesli chodzi o aktywnosc. a tabela pokazuje,że nie.. a mam to stwierdzic tylko patrzac na te rekacje, pomoze ktos ?
2 gru 13:22
Mateusz: Metal bardziej aktywny wypiera metal mniej aktywny z roztworu jego soli cynk wyparł miedz w reakcji a) czyli jest bardziej aktywny od miedzi ale w reakcji c) glin wyparł cynk czyli glin jest bardziej aktywny od cynku musisz po prostu tak kombinowac i potem ułozyc to do kupy odpowiedz którą podałas jest poprawna bo zauwaz ze najbardziej aktywne metale znajdują się na początku szeregu napięciowego najmniej aktywne są na koncu więc duzo szybciej mozna to z szeregu napisac ale jak ty masz z reakcji to wywnioskowac no to troche żmudna robótka cie czeka
2 gru 13:56
czekolada: ok, ok emotka dzieki. rozumiem. yhyhyh, no niestety..........z tabeli wiadomo szybciej i latwiej.
2 gru 14:14