pomocy
monia: Wykazać, że punkt M=(3, 0) leży wewnątrz okręgu x2+y2− 4x +2y + 1 = 0 oraz napisać
równanie cięciwy tego okręgu, którą punkt M dzieli na połowy.
tp podstawilam 3,0 pod x i y i co dalej
prosze o pomoc
2 gru 13:15
sushi_ gg6397228:
zapisz wzor okregu w postaci (x−a)2+ (y−b)2=r2 a potem mozna cos tam wykazywac
Ty wstawilas punkt pod wzor=== ze punkt nalezy do okregu
2 gru 14:43
Gustlik: x
2+y
2− 4x +2y + 1 = 0
r=
√a2+b2−C=
√22+(−1)2−1=
√4+1−1=
√4=2
Środek ma współrzędne S=(2, −1), promień r=2
Liczę współrzędne wektora SM
→ i jego dlugość:
S=(2, −1)
M=(3, 0)
SM
→=M−S=[3−2, 0−(−1)]=[1, 1]
|SM|=
√12+12=
√2
|SM|<r → punkt M leży wewnątrz okręgu. c.n.d.
5 gru 23:57