zad
zadanko: 4cos4x=sin2+2
2 gru 12:37
magda: cos4x=(cos2x)2
sin2x+cos2x=1
podstaw np za sin2x=1−cos2x
2 gru 12:41
=:): a moge za cos 1−sin2x
2 gru 12:48
=:): i wyjdzie mi rownanie kwadratowe t2−3t+2=0
2 gru 12:48
=:): sin2 za to wstawilam t i t nalezy od<−1,1>
2 gru 12:49
=:): i wyjdzie t=1 i t=2 to drugie odrzucam taK?
2 gru 12:49
=:): jestes?
2 gru 12:49
=:): ?
2 gru 12:52
=:): dobra zle juz wiem
2 gru 12:52
magda: łatwiej tak
4(cos2x)2−sin2x−2=0
sin2x=1−cos2x
4(cos2x)2−(1−cos2x)−2=0
cos2x=t
4t2−1+t−2=0
4t2+t−3=0
2 gru 12:55
magda: policz Δ i pierwiastki i napisz co wyszło
2 gru 12:58