matematyk : Oblicz resztę z dzielenia liczby 524853 przez 43. Może mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać
tego typu zadanie?
14 sty 19:21
Basia:
dzielimy 52485 przez 43
wynik: 122 reszta: 25
czyli 52485 = (122*43 +25)
524853 = (122*43 + 25)3 =
(122*43)3 + 3(122*43)2*25 + 3*122*43*252 +253
pierwszy, drugi i trzeci składnik są podzielne przez 43; 253 nie
no i to jest ta szukana reszta
można to uogólnić
jeżeli reszta z dzielenia a przez b wynosi r ⇒
reszta z dzielenia a3 przez b wynosi r3
dowód przebiega tak samo jak powyższe obliczenia
można to jeszcze bardziej uogólnić
jeżeli reszta z dzielenia a przez b wynosi r ⇒\
reszta z dzielenia an przez b wynosi rn
14 sty 20:50
ola: Wydaje mi się, że reszta powinna być mniejsza od dzielnika.Mi wyszła 16. Wszystko tak
samo jak u Basi, ale na koniec dzielę 253 czyli 15625 przez 43 i otrzymuje resztę 16
14 sty 21:45
ola: 524853 3/43=144579129184125/43=3362305329863 +16/43
14 sty 21:53
Basia:
Oczywiście Ola ma rację
15 sty 18:50
Kitka: 52485 przez 43= 1220
22 lut 15:13