równania trygonometryczne
zakłopotana: proszę pomóżcie

sin
2 x+3sin x +2=0
5sin x −
3sin x =2
2 gru 12:34
magda: za sinx podstaw np. t
wówczas masz równanie kwadratowe
sinx=t
zatem
t2+3t+2=0
wylicz Δ i pierwiastki
napisz co otrzymałaś a wtedy napisze co dalej
2 gru 12:43
zakłopotana:
Δ=√1
t1= −2
t2=−1
2 gru 12:49
magda: ok
2 gru 12:56
magda: teraz
powracasz do podstawienia
sinx=t
zatem
sinx=−2 lub sinx=−1
2 gru 12:56
magda: sinx=−2 sprzeczne bo sinx należy do przedziału <−1,1>
2 gru 12:57
magda: sinx=−1 odczytaj z wykresu
2 gru 12:57