Rownania logarytmiczne, mala roznica...?
charlot: Pomocy! jaka jest roznica w tych rownaniach

jak je poprawnie rozwiazac

log
3(log
0,
5 (x+1))=1
log
3(log
0,
5 x+1)=1
2 gru 12:34
magda: różnica jest
w pierwszym wyrażenie x+1 odnosi się do log
w drugim tylko wyrażenie x odnosi się do log
2 gru 12:44
magda: log3b=1 31=b
log3(log0,5(x+1))=log33
log0,5(x+1)=3
log0,5b=3 (0,5)3=b b=0,125
log0,5(x+1)=3 log0,50,125
(x+1)=0,125
x=−0,875
2 gru 12:48
charlot: no dobrze to pierwsze wiem, ale teraz w tym drugim, gdzie x+1 nie jest juz nawiasie jak nalezy
rozwiazac?
2 gru 13:08
magda: log3b=1 31=b
log3(log0,5x+1)=log33
log0,5x+1=3
log0,5b=3 (0,5)3=b b=0,125
log0,5b=1 (0,5)1=b b=0,5
log0,5x+log0,50,5=log0,50,125
log0,5 x 0,5=log0,50,125
0,5x=0,125
x=0,25
2 gru 13:16
magda: aha i pamiętaj o dziedzinie
po pierwszego równania x+1>0
a do drugiego równania x>0
2 gru 13:16
charlot: ale czy w pierwszym rownaniu dziedzina nie powinna wygladac tak:
x+1>0 => x>−1
log
0.
5(x+1)>0 => x>0
a wtedy D:x∊(0,+
∞)

nie wiem czy dobrze mysle, ale tak mi sie wydaje
2 gru 13:45
charlot: w drugim równaniu natomiast dziedzina to:
x>0
log
0,
5x+1>0

?
2 gru 13:49