matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równania trygonometryczne
lol:
Pomocy
Mam zadanie: Rozwiąż równanie trygonometryczne: a)
cos x
1+tg x
=0 b)ctg
x
3
=0
2 gru 12:22
Maciek:
cosx
a)
= 0 −> do kwadratu
1 + tgx
cos
2
x
= 0
sin
2
x
1 +
cos
2
x
cos
2
x
= 0
cos
2
x
sin
2
x
+
cos
2
x
cos
2
x
cos
2
x
= 0
1
cos
2
x
2cos
2
x = 0 x = 90 stopni Jak masz to podaj odpowiedzi
2 gru 12:34
zakłopotana:
właśnie nie mam odpowiedzi
2 gru 12:36