czekolada: |x+3|+|x−1|<5
x+3=0
x=−3
x−1=0
x=1
i teraz wyznaczasz trzy przedziały:
1)x<−3
2)x≥−3 i x<1
3)x≥1
patrzysz na pierwszy przedział 'x' musi byc mniejsze od −3. czyli np. '−5' jesli za 'x'
podstawisz '−5' to −5+3<0 . i podstawiasz tez do drugiego −5−1<0
wiec w obu musisz zmienic znaki

i zapisujesz:
1)
−x−3−x+1<5
−2x<7
| | 1 | |
x>3 |
| −> nie nalezy do przedzialu ( x musi byc mniejsze od −3) |
| | 2 | |
teraz dla drugiego... np. '−2' podstawimy −2+3 >0 , −2−1<0
czyli
1) x+3−x+1<5
4<5
czyli tutaj row. jest zbiór liczb rzeczywistych
i robisz to samo dla 3 przedzialu......... pozniej musisz uwzględnić wszystko to co wyszlo Ci w
kazdym z przedziałów i zapisać w postaci jednego przedzialu i to jest odpowiedz.