mam do rozwiązania proste równanie
asia: −3/4x−1=1/2(4x−2)
2 gru 10:52
asia: pomyliłam się,tam zamiast 4x−2 ma być x−2
2 gru 10:54
sushi_ gg6397228:
zapisz za pomoca ułamka, bo tak nie widac co tam jest−−> funkcje masz z boku jak sie kazda robi
2 gru 11:00
asia: −34x−1=12(x−2)
2 gru 11:05
sushi_ gg6397228:
mnozymy obustronie przez 4, aby pozbycsie ułamka
potem wiadome na jedna, niewiadome na druga
2 gru 11:23
asia: −3/4x−1=1/2(x−2) /*4
−3x−4=2(4x−8)
−3x−4=8x−16
−3x−8x=−16+4
−11x=−12
czy to tak ma być?
2 gru 11:37
2 gru 14:38