wykres funkcji
Gabi: | | −2 | |
Jak narysować wykres funkcji f(x) = | |
| + 2|. Poproszę o pomoc. |
| | (2|x|−2)2 | |
2 gru 08:07
sushi_ gg6397228:
| −2 | | −2 | | −1 | | −12 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| (2|X|−2)2 | | 4(|X|−1)2 | | 2(|X|−1)2 | | (|X|−1)2 | |
| | −12 | |
zacznij rysowac y= |
| ( podstaw duzo punktow ) |
| | |X|2 | |
potem trzeba zrobic przesuniecie o 1 w prawo i 2 do gory
na koncu zadzialac wartoscia bezwzgledna ( czyli to co ujemne idzie do gory)
2 gru 09:32
Gabi: dzięki sushi, ale nauczycielka kazała wyjść od funkcji f
1(x) = x
2 i przy pomocy
translacji i powinowactw prostokątnych dojść do szukanego wykresu, a ja totalnie nie wiem jak
się za to zabrać
2 gru 09:40
sushi_ gg6397228:
nie napisalas tego w zadaniu (pierwszym poscie), wiec oczekujesz ze Ktos bedzie jasnowidzem
2 gru 09:52
Gabi: nie oczekuję − nie dopisałam, przepraszam
2 gru 09:55
sushi_ gg6397228:
wpisz w goggle powinowactwo wykresów i wybierze "www.jakubas.pl/matematyka..." tam masz
pokazane przkształcenia ( wzgledem osi OX i osi OY)
| | 1 | |
na pewno nie mozesz wyjsc od y=x2 bo jak z paraboli zrobisz hiperbole y1= |
| |
| | x2 | |
2 gru 10:10
Gabi: no właśnie, też mi się to wydawało dziwne − pewnie nauczycielka się pomyliła dając wskazówkę
2 gru 10:16
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | −12 | |
to robisz y= |
| potem |
| (skala... −−> patrz tamta strona) , potem |
| | x2 | | x2 | |
przesuniecia,odbicia wzgledem osi...
2 gru 10:20
Gabi: spróbuję
2 gru 10:47