narysuj zbiór
kasia: narysuj zbiór spełniający: y2≤36 i x+3/log2(x+2)=logx+2(y+2)
1 gru 23:46
think: | x +3 | |
| = logx+2(y + 2) |
| log2(x+2) | |
zacznijmy od dziedziny
log
2(x+2) ≠ 0 ⇔ 1 ≠ x + 2 ⇔ x ≠ −1
x + 2 > 0 ⇒ x > −2
y + 2 > 0 ⇒ y > −2
ponieważ log
2(x + 2) > 0 możemy przez niego pomnożyć stronami
x + 3 = log
2(x + 2)*log
x+2(y + 2)
| | log2(y + 2) | |
x + 3 = log2(x + 2)* |
| |
| | log2(x + 2) | |
x + 3 = log
2(y + 2)
2
x + 3 = y + 2
y = 2
x + 3 − 2
no to tylko narysować te funkcje
1 gru 23:55
kasia: a jak narysować y2≤36
1 gru 23:59
think: a umiesz narysować x2 ≤ 36?
2 gru 00:00
think: zresztą oznacza to tyle, że −6 ≤ y ≤ 6
Dobrej nocy, ja już mam na dziś dość
2 gru 00:02
kasia: dzieki
2 gru 00:07