jak oblicza się równianie logarytmiczne??
charlot: log2 (log3x)=0
1 gru 23:21
Jack:
dziedzina: log3 x>0 i x>0
A potem :
log2(log3x)=0
log2(log3x)=log21
log3x=1
log3x=log33
x=3
1 gru 23:27
winde:
aby log2(y)=0 to y=1
aby y=1 to log3x=1
aby log3x=1 to x=3
1 gru 23:29
charlot: hmm... dlaczego do obliczenia dziedziny nalezy rozpatrzyc te dwa przypadki

tj. log
3>0 i
x>0

zapewne dlatego, że ta częśc rownania jest jednoczesnie niewiadomo, wiec x musi byc >0, a takze
jest b, ktore takze musi byc >0.
wszystko ok, tylko w podreczniku mam przyklad taki: log
2(2x+9)+log
2(1−2x)=log
2(x+13) i
zalozeniach do dziedziny podane mam:
2x+9>0
1−2x>0
x+13>0
wiec nie ma tutaj podane jeszcze x>0...
dlaczego
1 gru 23:52
Jack:
argument każdego logarytmu musi być >0. W Twoim przykładzie masz dwa logarytmy... przyjrzyj się
temu.
2 gru 00:31
charlot: rzeczywiście już widze

dzięki
2 gru 10:12
MISIEK: PRZEDSTAW WYRAŻENIE LOG3 2−2
18 gru 23:39