matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zbieżność ciągów błagam o pomoc i wyjaśnienie..
nana:
Posługujac sie definicja zbieznosci ciagu, pokazac, ze:
n−2
1
lim
=
2n+1
2
1 gru 23:04
Jack:
n−2
1
2(n−2)−2n−1
−3
3
|
−
|=|
|=|
|=
2n+1
2
2(2n+1)
2(2n+1)
4n+2
3
<ε ⇒ 3<(4n+2)ε ⇒
4n+2
3
3
−2
ε
−2<4n ⇒
<n ⇒
ε
4
3
1
−
<n
0
4ε
2
1 gru 23:35