Ciągi
konrad509: Być może głupie pytanie

Ciąg może nie być ani arytmetyczny ani geometryczny (czy się mylę?) więc jak wtedy policzyć np.
sumę?
1 gru 22:39
Godzio:
a to zależy

może trzeba skorzystać z innych zależności, nie koniecznie dla ciągu
arytmetycznego i geometrycznego
1 gru 22:45
konrad509: Aha, czyli np z jakich?

Np. takie coś jak zrobić?
1−2+3−4+5−6+..............−2010
1 gru 22:47
sushi_ gg6397228:
rozbijasz na dwa ciagi
1+3+5+7+9,.., .. 2009
− (2+4+6+8+...+2010)
1 gru 22:50
konrad509: Aha, czyli liczę sumę dla obu oddzielnie i dodaję?
1 gru 23:08
sushi_ gg6397228: odejmuje
1 gru 23:09
Godzio:
Tak, ale można też zauważyć że 1 − 2 = −1, 3 − 4 = −1 .... 2009 − 2010 = −1
| | 2010 | |
I teraz pytanie ile jest tych −1 ? ano |
| = 1005 |
| | 2 | |
Odp: −1005
1 gru 23:09
Ala Ma Kota: dobrze
1 gru 23:10