rozniczka I rzedu
monika: co to jest rozniczka pierwszego rzedu tak najprosciej jak sie da
i mam takie zadanie Korzystając z rozniczki I rzędu obliczyć przyblizona wartosc wyrazenia:
3√26,19
czyli co mam zrobic i dlaczego
1 gru 22:28
Bogdan:
Przy obliczaniu przybliżeń z zastosowaniem różniczki I rzędu korzystamy z zależności:
f(x + Δx) ≈ f(x) + f'(x) * Δx
f(x + dx) =
3√27 − 0,81, Δx = −0,81, x = 27 = 3
3
f(x) =
3√x =
3√27 = 3,
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| |
| | 3*3√x2 | | 3*3√36 | | 27 | |
| | 1 | |
3√26,19 ≈ 3√27 − 0,81 = 3 + |
| * (−0,81) = 3 − 0,03 = 2,97 |
| | 27 | |
Sprawdzenie: 2,97
3 = 26,198073
1 gru 22:59
Olenka:
2 mar 21:29
Khi:

a
22 kwi 20:08
Palec: Sądze ze rozwiazanie pana Khi jest tym prawidlowym
11 cze 16:12
Nad: Ten wzor na kutasa strasznie mi pomogl, nie wiem jak tego moglem nie rozumiec. Dzieki Ci za
wszystko, z Toba matematyka jest latwiejsza!
11 cze 16:13
misz: kto z miszczuw łapka w gure
29 lip 02:47
AS: Idioci do potęgi niewyobrażalnie dużej.
29 lip 12:25
jhyb:

.
29 lip 15:59
elo:
29 lip 18:04