ciągi geometryczne i arytmetyczne
Mateusz: Tutaj mam jeszcze jedno zadanie, którego też nie mam pojęcia jak ugryźć:
Trzy liczby, które tworzą ciąg geometryczny, dają w sumie 35, Jeśli do pierwszej liczby dodać
4, do drugiej 5, a do trzeciej 1, to otrzymane sumy utworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź liczby
tworzące ciąg arytmetyczny.
1 gru 21:38
Eta:
a,b,c −−− tworza ciag geom. => b
2= a*c
a+4, b+5, c+1 −−− tworzą ciag arytm, => 2( b+5)= (a+4)(c+1)
i trzecie równanie a+b+c= 35
rozwiąż układ tych równań wyznaczajac a, b, c
jako odp; podaj liczby tw. ciag arytm.
czyli: a+4=.....
b+5=.....
c+1=.....
powodzenia
1 gru 21:44
Eta:
ojjjj sory

drugie równanie oczywiście powinno być:
2( b+5) = a+4
+ c+1
1 gru 21:47
Mateusz: Dzięki dzięki
1 gru 22:25
Eta:
No i jaka Ci wyszła odpowiedź ?
1 gru 22:34
Mateusz: właśnie liczę
1 gru 22:35
Mateusz: (bez sprowadzania do wspólnego mianownika)
a=
53+4
b=
403+5
c=
1403+1
nie wiem czy gdzieś się nie walnąłem
1 gru 22:49
Eta:
dwa takie ciagi arytm.
1/ 9,15, 21
2/ 24, 15, 6
dla:
a= 5 b= 10 c= 20 lub a= 20 b= 10 c= 5
1 gru 23:48
Eta:
Mogłeś sprawdzić :
a+b+c= 35
zatem Twoja odp .......... "do bani"
1 gru 23:53
Eta:
1/ b2= a*c 2/ a+c= 2b +5 3/ a+c+b= 35
z 2/ podstawiasz do 3/
2b+5+b= 35 => 3b= 30 => b= 10
2/ a+c= 25
i
3/ a*c= 100
teraz dokończ............
1 gru 23:58