trygonometria
aa: cosy=√2/2 lub cosy=−√2/2 y=4x−pi/6
Moze ktos to rozwiazac?
1 gru 21:31
aa: dzieki
1 gru 21:44
Tomek.Noah: ktos zrobil to zadanie bo nie widze a moge zapisac...
1 gru 21:45
aa: Nie . Chodzi mi tylko o sam wynik wiem jak to zrobic ale chce wiedziec czy dobrze
1 gru 21:50
Tomek.Noah: podaj a ja ci powiem
1 gru 21:53
aa: patrz jak nie wierzy

x=5/48pi+1/2*kpi x=−pi/48+1/2*kpi
1 gru 21:55
aa: moglbys inne tez sprawdzic jak podam?
1 gru 21:56
Tomek.Noah: to ejst polowa rozwiazania
1 gru 21:56
aa: czemu polowa ? to jaka jest reszta?
1 gru 21:56
Tomek.Noah: | | π | | √2 | |
no to co napisalas to jest tylko dla cos(4x− |
| )= |
| a trzeba jeszcze dla |
| | 6 | | 2 | |
1 gru 21:57
aa: Przeciez to bedzie to samo.
1 gru 22:00
aa: Bo i tak zmieniamy tylko znak.
1 gru 22:00
Tomek.Noah: nie dla ujemnej warosci to jest prosta pod osia OX a wartosc dodatnia to porsta nad osia OX
1 gru 22:03
aa: ale przeciez na to jest wzoor to co wzor nie jest ok w tym przypadku? To napisz jak powinno
byc.
1 gru 22:04
Tomek.Noah: jaki wzor?
1 gru 22:05
aa: x=x0+2kpi lub x=x0−2kpi
1 gru 22:07
Tomek.Noah:
| | π | | 3π | | π | | 3π | |
4x− |
| =− |
| +2kπ v 4x− |
| = |
| +2kπ |
| | 6 | | 4 | | 6 | | 4 | |
| | 7π | | 1 | | 14π | | 1 | |
x=− |
| + |
| kπ v x= |
| + |
| kπ |
| | 48 | | 2 | | 48 | | 2 | |
1 gru 22:07
aa: No ale po co sa te wzory w tym wypadku?
1 gru 22:14