Uproscic
Jacek: Uproscic:
(
√3−2)(
√9+2
√3+4)−(
√3−1)
2
Nie mam pomyslu jak to zrobic

Wiem tylko ze w 3 nawiasie moge uzyc wzoru na skrocone mnozenie.
Bede wdzieczny za pomoc.
Eta:
1 sposób
ze wzorów uproszczonego mnożenia
(a−b)(a
2+ab+b
2) = a
3−b
3
to: (
√3−2)(
√9+2
√3+4) = (
√3)
3 −2
3= 3
√3− 8
(a−b)
2= a
2−2ab+b
2
i (
√3−1)
2= 3 −2
√3+1= 4 −2
√3
ostatecznie otrzymasz:
3
√3 −6−( 4−2
√3)= .................. = 5
√3−12
2 sposób ( jeżeli nie widzisz tego pierwszego wzoru)
porostu wymnóż ( trzeba sobie jakoś radzić w inny sposób )
(
√3−2)( 3 +2
√3 +4)= (
√3−2)( 7+2
√3)=.......
policz i otrzymasz ten sam wynik
powodzenia