pomocy
monia: Wektor a=[5,−1,−3] przedstawić w postaci sumy dwóch wektorów, z których jeden jest
równoległy, a drugi prostopadły do wektora b=[−1,1,2]
1 gru 21:21
Zenek:
Niech:
→ →
c ( x1; y1;z1) d ( X2;y2;z2 )
X1 + x2 =5 ⋀ y1 + y2 =−1 ⋀ z1 + z2 = −3
→→ i j k
c x b =0 ⇔ det x1 y1 z1 =0
−1 1 2
→→
dob =0 ⇔ −x2 + y2 +2z2 = 0 c.d. będzie
2 gru 10:45
Zenek:
c.d Powyższe układy sprowadzamy do dwóch
równań liniowych; X1 −y1 −2z1 = 12 ⋀ −x1 + 3y1 − 2z1 = 0
Rozwiązanie powyższych:
1 0 18+4z1
0 1 6 +2z1
Sprawdż czy się nie pomyliłem w rachunkach
i podstawiaj ( zaczynając od z1 ) jak Ci wygodnie !
2 gru 10:55