iloraz ciągu i liczba wyrazów w ciągu geometrycznym
Mateusz: Proszę o pomoc

mam problem z takim zadaniem:
Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy 128, a ostatni 972.
Wiedząc, że suma wyrazów tego ciągu wynosi 2660, oblicz:
a)iloraz ciągu
b)liczbę wyrazów tego ciągu
1 gru 21:07
think: zapisz wzór na ogólny wyraz ciągu geometrycznego
1 gru 21:17
Eta:
Sprawdź dane, bo cosik mi tu nie pasuje
1 gru 21:22
Mateusz: wzór ogólny:
an=a1*qn−1
1 gru 21:28
Mateusz: a co do danych to dobre podałem..
1 gru 21:28
think: w takim razie wiesz, że a
1 = 128 a a
n = 972
oraz ze wzoru na sumę
ze wzoru ogólnego będziesz miał q
n podstaw do wzoru na sumę to poznasz q
1 gru 22:56
Mateusz: Z tego co napisałeś to powinno wyjść: q=432211
przynajmniej tak mi wyszło..
1 gru 23:18
1 gru 23:31
think: może nie do końca jak napisałam
| | 972 | |
972 = 128qn−1 ⇒ qn−1 = |
| |
| | 128 | |
2660 − 2660q = 128 − 972q
2660 − 128 = 2660q − 972q
| | 2532 | | 633 | | 211 | | 1 | |
q = |
| = |
| = 1 |
| = 1 |
| |
| | 1688 | | 422 | | 422 | | 2 | |
1 gru 23:31
think: teraz jak już masz poprawnie policzony iloraz bez trudu powinieneś wyznaczyć ile wyrazów ma ten
ciąg
1 gru 23:33
Eta:
No tak , bo źle uprościłam ułamek

Pozdrawiam
1 gru 23:41