pole trójkąta
Lola: RATUNKU, PILNE

W trójkącie prostokątnym wysokość opuszczona na przeciwprostokątną
dzieli ją na odcinki 4 i 9 cm. Oblicz pole trójkąta.
1 gru 20:52
A.: Narysuj sobie trójkąt i zgodnie z wysokością podziel na 2.
Zaznacz te odcinki 9 i 4.
Liczysz 9+4= 13/2= 6.5
6.5 x 13= 84.5
Zgodnie z wzorem na pole trójkąta ah/2, P= 84,5/2= 42,25.
Tylko wiesz sprawdź sobie jeszcze z kimś
1 gru 21:22
Lola: Nie masz racji,
pole wynosi 39 cm
2. Zdążyłam już policzyć
1 gru 21:27
Eta:
A: to jest niestety
zła odpowiedź i niepoprawne rozwiązanie !.
zpodobieństwa ΔACD ~ ΔBCD
h
2= 9*4 => h= 6 cm
długość h jest średnią geometryczną odcinków na jakie ta wysokość
podzieliła przeciwprostokątną
(setki razy pokazywaliśmy tę zależność na forum)
| | IABI*h | | 13*6 | |
PΔABC= |
| = |
| =39 cm2
|
| | 2 | | 2 | |
1 gru 21:39