matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Nierówność
Paweł:
1+x
3
≤x
x
2
−4
1 gru 20:28
M:
12 kwi 15:41
Miś Uszatek:
x
2
−4≠0 x≠−2 oraz x≠2
1+x
3
≤x /*(x
2
−4)
2
x
2
−4
(x
3
+1)(x
2
−4)≤x(x
2
−4)
2
x
5
−4x
3
+x
2
−4≤x
5
−8x
3
+16x 4x
3
+x
2
−16x−4≤0 x
2
(4x+1)−4(4x+1)≤0 (x
2
−4)(4x+1)≤0 x=−2 oraz x=2 nie należa do zbioru rozwiązań
1
x=−
4
1
Odp. x∊(−
∞
,−2)U[−
,2)
4
12 kwi 17:49