kk
kilka: ile jest liczb 3−cyfrowych większych od 567, o różnych cyfrach, utworzonych z cyfr należących
do zbioru {4,5,6,7,8,9}
1 gru 20:15
Eta:
wszystkich takich liczb jest: 6*5*4= 120
odrzucamy od tej ilości te , które są ≤576
zatem zaczynające się czwórką a na drugim jedna z pozostałych pięciu cyfr
a na trzecim już tylko jedna z pozostałych czterech cyfr
1*5*4= 20
oraz zaczynające się
piątką i na drugim miejscu czwórką , a na trzecim już tylko 6 lub 7 lub 8 lub 9
czyli jest ich: 1*1*4= 4
pozostały jeszcze : 564, 567 (czyli 2 takie liczby)
R−m liczb ≤567 mamy: 20 +4+2= 26
to 120 −26 = 94 liczby > 567
2 gru 00:47