zapisz następujące wyrażenia w prostrzej postaci
Wiktor: sin α * cos2α + sin3α =
1 gru 20:13
think: a jedynkę trygonometryczną znasz?
1 gru 20:15
Wiktor: znam
1 gru 20:16
think: no to z niej skorzystaj...
1 gru 20:17
Wiktor: sin2α +cos2
1 gru 20:17
Wiktor: wyjdzie 2 sin2α ?
1 gru 20:18
Wiktor: w podręczniku mam odpowiedź sin α ale nie wiem dlaczego tak wyszlo
1 gru 20:20
think: Wiktor bo
sinxcosx + sin3x = sinx(cos2x + sin2x) = i tutaj powinieneś zastosować 1
trygonometryczną...
1 gru 20:23
Wiktor: dzięki ale dalej tego nie ogarniam
1 gru 20:27
think: a ile jest równe cos2x + sin2x ?
1 gru 20:30
Wiktor: 1
1 gru 20:36
think: a ile to sinx*1 ?
1 gru 20:36
Wiktor: sinx
1 gru 20:37
think: no i wyszło Ci jak w książce...
1 gru 20:38
Wiktor: no wiem ale po prawej stronie mam sin4 α a po prawej sin3 α
1 gru 20:40
Wiktor: gdyby je dodac
1 gru 20:41
think: gdzie masz sin
4x

?
1 gru 20:42
Wiktor: gdyby dodac wszystkie skladniki po kewej stronie to wlasnie tyle wyjdzie
1 gru 20:44
Wiktor: nie rozumie moemnty po wierwszym znaku rownosci
1 gru 20:44
think: Wiktor bo tego nie można dodać
to tak jakbyś chciał dodać a + a3 = a4 tak nie można to nie są wyrazy podobne
gdyby było a + 3a to tak, ale z potęgą to inna bajka można co najwyżej wyciągnąć wspólny
czynnik przed nawias co też zrobiłam
ab + a3 = ab + a*a2 = a(b + a2)
1 gru 20:49
Wiktor: dzieki jestes wielki
1 gru 20:52
Wiktor: od 18 się tego uczę i dopiero teraz zaczynam rozumiec
1 gru 20:54
think: no to dość krótko jak intensywnie pouczysz się tego z tydzień to na pewno będzie Ci to szło
bardzo sprawnie

P.S pisałam, że coś zrobił
am a Ty dalej do mnie per koleś
1 gru 20:57
Wiktor: sorki jestem już tak wycieńczony że nie zauważam szczegółów
1 gru 21:06