oblicz:0,625^{0,75}
Ela: 0,6250,75
1 gru 20:02
1 gru 20:06
Ela: A jaki wyjdzie wynik, bo nie wiem co dalej z tym zrobić
1 gru 20:08
think: no to Ci podpowiem, rozłóż na czynniki pierwsze 625 i 1000
1 gru 20:10
Ela: rozłożyłam, next please
1 gru 20:18
Krzysiek: 12524−23
1 gru 20:25
think: Ela i co Ci wyszło z rozkładu?
1 gru 20:40
Ela: 53 i 23*53
1 gru 20:42
think: to jest rozkład 625 i 1000?
1 gru 20:43
think: 625 = 5
4
1 gru 20:44
Ela: nie wiem co dalej, nie ogarniam matematyki
1 gru 20:45
think: dalej masz z działania na potęgach
| | 54 | | (54)0,75 | | 54*0,75 | |
( |
| )0,75 = |
| = |
| = .... |
| | 103 | | (103)0,75 | | 103*0,75 | |
1 gru 20:47
Ela: w odpowiedzi jest pierwiastek czwartego stopnia z 1000 przez 8 a mnie tak nie wychodzi
1 gru 20:53
think: Ela a ta potęga w zadaniu nie ma przypadkiem minusa z przodu?
1 gru 20:55
Ela: nie ma
1 gru 20:56
think: no to się pomylili i tyle...
bo to co najwyżej jest
1 gru 21:07