zad
zadanko: oblicz granice funkcji korzystajac z prostych wyraznein nieoznaczonych
lim 2x−1
−−−−−−−−−−−−−−
4√x−1
x−>0+
1 gru 19:48
Pomocny :): no to na co czekasz?
1 gru 19:59
zadanko: no Ty jetses pomocny
1 gru 20:03
zadanko: ja mialam taki plan zeby ta 4 do pier z x zamienic na 2x
1 gru 20:04
zadanko: tg3x
lim −−−−−−−−−
x−>0− x3
1 gru 20:06
1 gru 20:11
Pomocny :): Hehe, musiałem to napisać
1 gru 20:12
think: zadanko tylko jedno ale
4√x = (22)√x = 22√x
1 gru 20:14
zadanko: yhym nic mi to nie daje
1 gru 20:19
zadanko: Pomocny cos nie pomagasz nic musisz zmienic nick
1 gru 20:19
think: no to zastosuj podstawienie
t = 2√x
1 gru 20:27
think: nie głupi pomysł

sorki to tak nie pójdzie
1 gru 20:28
zadanko: cos3x−cos7x
−−−−−−−−−−−−−−−=lim x−>0
x2
1 gru 20:32
zadanko: no wlasnie caly czas wychodzi 0
1 gru 20:33
think: a miałeś regułę de l'Hospitala?
1 gru 20:37
zadanko: nie
1 gru 20:43
zadanko: ma ktos pomysly na te inne?
1 gru 20:50
zadanko: cos3x−cos7x
lim=−−−−−−−−−−−−−−−
x2
x→0
1 gru 20:57
think: | | 3x + 7x | | 3x − 7x | |
cos3x − cos7x = −2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 gru 20:59
1 gru 21:01
zadanko: −2sin 10x/2sin −4x/2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x2
1 gru 21:10
think: −2sin5xsin(−2x) = 2sin5xsin2x
teraz
| | sin5x | | sin2x | |
2limx→0 |
| * |
| → 2*.... |
| | x | | x | |
1 gru 21:16
zadanko: −20?
1 gru 21:25
zadanko: sory 20
1 gru 21:31
31 sty 10:18