Proszę o krotkie rozwiązanie;]
BoBeK ^^: Oblicz pole trójkąta o wierzchołkach:
K= (−2, 3), L= (−2, 1), M= (0, 0).
1 gru 19:40
think: wyznacz długości wszystkich boków i możesz policzyć pole ze wzoru Herona, lub wyznacz prostą
KL, później policz odległość punktu M od prostej KL, to będzie wysokość a na koniec policz
długość odcinka KL to będzie bok. Skorzystaj z klasycznego wzoru na pole trójkąta i voila!
1 gru 19:45
BoBeK ^^: hmm ja to zrobilem na ukladzie współrzędnych, iii nie wiem jak wziąść wysokosc bo tu jakos
dziwnie wychodzi
1 gru 19:48
1 gru 19:50
BoBeK ^^: heh ja 3 gim. i tego wgl nie rozumiem, ale dziekii
1 gru 20:02
think: spoko, po kolei. Wyznacz prostą KL to potrafisz.
1 gru 20:04
klaudia0905: jest pewien prosty wzór z wyznacznika ale skoro jestes w 3 gim to nauczyciel na pewnio sie
zorientuje ze sam tego nie robiłeś
1 gru 20:15
MAx: W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj dany trójkąt, a następnie prostokąt o
wierzchołkach K(−2,3), N(−2,0) , O(0,0) i P(0,3). Od pola prostokąta odejmij pola dwóch
trójkątów prostokatnych i po ptaszkach. Otrzymasz P=2
1 gru 21:05