Suma ciągu
Morek: oblicz sumę liczb dwucyfrowych podzielnych przez dwa lub przez trzy.
1 gru 19:04
M:
12 kwi 15:58
M:
26 maj 19:08
Jinxia:
10,12,14,15,16,18,20
21,22,24,26,27,28,30
32,33,34,36,38,39,40
42,44,45,46,48 50
51,52,54,56,57,58,60
62,63,64,66,68,69,70
72,74,75, 76,78,80
81,82,84,86,87,88 90
92,93,94,96,98 99
====================
Teraz to dodac do siebie .Chyba nic nie pominąłem
27 maj 03:23
Mila:
D− zbiór liczb cyfrowych podzielnych przez 2
T− zbiór liczb dwucyfrowych podzielnych przez 3
D∩T− zbiór liczb dwucyfrowych podzielnych przez 2 i 3 ( czyli przez 6)
|D|=45, |T|=30, |D∩T|=16
| | 10+98 | | 12+99 | | 12+96 | |
S= |
| *45+ |
| *30+ |
| *15= |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=54*45+111*15−54*15=3285
27 maj 21:11
MAX: w zadaniu jest napisane " lub"
| D∪ T | = |D| + |T| − |D∩T|
27 maj 21:55
Mila:
Błędnie wstawił się "+" przedostatniej linijce, ale obliczone z (−) na końcu.
27 maj 22:16
Leszek: OK ! dzięki , wspierajmy to forum bo umrze śmiercią naturalną !
27 maj 22:29