Zapisywanie przedzialow w postaci nierownosci modulowej
Michal: Czy ktos pomogl by mi zrozumiec zapisywanie przedzialow w postaci nierownosci modulowej na
przykladzie:
x∊(−∞;−3) v (5;∞)
1 gru 18:52
Eta:
znajdujesz środek S między końcami przedziałów
odległości d środka od końców przedziałów to : d= 4
ponieważ masz sumę przedziałów otwartych to oznacza zwrot nierówności
>0
i masz | x − S| > d
|x−1| > 4 <=> x€(−∞, −3) U ( 5,∞)
1 gru 19:11
Eta:
np: x€< −4, 8>
teraz podaj nierówność modułową , której rozwiązaniem jest ten przedział
1 gru 19:13
Michal: Czyli:
x€< −4, 8>
S=(−4+8)/2=2 ; D=6
|x−2|<=6
Sprawdzilem:
x−2<=6 U x−2>=−6
x<=8 U x>=−4
Wielkie dzieki!
1 gru 19:48