wartość największa i najmniejsza
kaninek: Wyznacz wartość największą i najmniejszą funkcji y=−½x⁴+x²+1 w przedziale <−1;6>
1 gru 18:48
M:
25 mar 13:31
M:
9 cze 06:00
Jolanta:
x=−1
y=−1/2*(−1)4+(−1)2+1=−1/2+1+1=112
x=6
y=−1/2*64+62+1=−648+37=−611
To tylko na krańcach przedziału
Wewnątrz przedzialu
y=−12x4+x2+1
y'=−2x3+2x. Jeżeli jest ekstremum to y'=0
−2x3+2x=0
2x(1−x2)=0
2x(1−x)(1+x)=0
x=0. x=1. x=−1
Jezeli druga pochodna >0 to w x0 jest minimum
Jeżeli druga pochodna <0 to w x0 jest maksimum
y"=(−2x3+2x)'=−6x2+2
y"(0)=2
Druga pochodna >0 czyli minimum y=−12*0+0+1=1
y"(1)=−6+2=−4
y"(−1)=−6+2=−4
Druga pochodna <0 czyli maksimum y=112 jest dla x=−1 i x=1
Funkcja przyjmuje najmniejsza wartość y=−611 dla x=6
i największą wartość y=112 dla x=−1 i x=1
9 cze 12:06
Jolanta: Dobrze?
9 cze 22:46