Wielomiany
Michau: Zd.1 Udowodnij że ∀x∊ℤ 120|W(x) ; W(x)=x5−5x3+4x
Zd.2 Udowodnij że równanie x(x+1)(x+2)=20063 nie ma pierwiastków całkowitych.
Proooooooszę o pomoc i z góry dziękuję.
1 gru 18:45
Michau: ma ktoś jakiś pomysł

w pierwszym zadaniu próbowałem za pomocą indukcji ale coś mi nie
wychodziło... Widziałem tam po rozpisaniu 120 po zsumowaniu współczynników ale nie mam pomysłu
jak to udowodnić. Proszę o pomoc raz jeszcze
1 gru 20:48
Godzio:
x5 − 5x3 + 4x = x(x4 − 5x2 + 4) = x(x2 − 4)(x2 − 1) = x(x − 2)(x + 2)(x − 1)(x + 1) =
= (x − 2) * (x − 1) * x * (x + 1) * (x + 2)
Iloczyn 5 kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 120 ponieważ, jedna liczba zawsze
jest podzielna przez 5, jedna przez 4, jedna przez 3 jedna przez 2
ich iloczyn da 120
5 * 4 * 3 * 2 * 1 = 120
1 gru 20:55