kombinatoryka
KASIA: Na płaszczyźnie narysowano n punktów , z których dowolne trzy nie są współliniowe. Ile punktów
naryswano, jeżeli wyznaczyły one 36 prostych ?
1 gru 18:23
Eta:
n −−− ilość takich punktów , n€N+
jedną prostą wyznaczają dwa różne punkty
rozwiąż to równanie ....
odp: 9 punktów
1 gru 18:30
KASIA: czyli to są kombinacje , tak?
1 gru 18:32
Eta:
Można łatwo sprawdzić
mamy dziewięciokąt ( 9 prostych zawierajacych boki tego dziewięciokąta
i jeszcze ilość przekątnych
| | n( n−3) | | 9*6 | |
d= |
| = |
| = 27
|
| | 2 | | 2 | |
zatem ilość takich prostych jest: 9+27 = 36
1 gru 18:33
Eta:
tak , to są 2−elementowe kombinacje
1 gru 18:34
KASIA: dzięki
1 gru 18:35
pop: γπΔ∞
25 lis 20:01