Okręgi opisane na trójkącie prostokątnym.
beznadziejna z matmy: Na trójkącie prostokątnym, w którym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy dłuższa od drugiej
przyprostokątnej, opisano okrąg o promieniu 2√2 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
1 gru 18:23
M4ciek:

r = 2
√2
2r = ICBI = 4
√2
x
2 + (2x)
2 = (4
√2)
2
5x
2 = 32
| √32 | | √5 | | 160 | |
x = |
| * |
| = |
| = 32 |
| √5 | | √5 | | 5 | |
2x = 64
Nie jestem pewien.
1 gru 18:37
Eta:

a,c >0
IACI= 2a IBCI= a IABI=c= 2R
(2R)
2= a
2+4a
2= 5a
2
5a
2= (2*2
√2)
2
5a
2= 32
| a*2a | |
P= |
| = a2 =.......... |
| 2 | |
1 gru 19:00
Eta:
M4ciek
Dobrze było i...........
1 gru 19:03