Bardzo dziękuję za pomoc
AniaL: Zamień ułamek okresowy 0,25(31) na ułamek zwykły.
1 gru 18:21
M:
12 kwi 15:58
Miś Uszatek:
0,25(31)
0,25(31)=0,2531313131....=
| | 25 | | 31 | | 31 | | 31 | |
= |
| + |
| + |
| + |
| +........ |
| | 100 | | 10000 | | 1000000 | | 100000000 | |
| | 31 | | 10000 | | 1 | |
q= |
| * |
| = |
| |
| | 10000000 | | 31 | | 100 | |
| | 31 | | 100 | | 31 | |
S= |
| * |
| = |
| |
| | 10000 | | 99 | | 9900 | |
| | 25 | | 31 | | 2506 | | 1253 | |
0,25(31)= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | 100 | | 9900 | | 9900 | | 4950 | |
12 kwi 18:06
albo tak:
0,25(31)=x /*100
25,(31)=100x /*100
2531,(31)= 10 000 x
25,(31)= 100 x
− ===============
2506 = 9900x
12 kwi 19:25