o trojkacie
Klaudia: 
pilne

pomocy
Dany jest trojkat o wierzcholkach A=(−4,2) B=(0,4) C=(6,−4).
a) wyznacz dlugosc wysokosci poprowadzonej z wierzcholka B.
b)oblicz pole trojkata.
1 gru 18:18
think: a) wyznacz prostą AC i policz odległość punktu b od tej prostej, ta odległość to wysokość
b) jak znasz wysokość z punktu a to policz długość odcinka AC to będzie podstawa i podstaw do
wzoru i wszystko.
1 gru 19:24
Klaudia: ja to wiem tylko czy moglbys mi je rozwiazac bo mi wszystko zle wychodzi

:(:(:( dzieki
1 gru 19:58
think: no to daj swoje obliczenia a sprawdzę gdzie robisz błąd.
1 gru 19:59
Klaudia: ja najperw liczylam pole trojkata ze wzoru
P=12|(Xb−Xa)(Yc−Ya)−(yb−ya)(xc−xa)
i powinno wyjsc 22 a mi nie wychodzi a liczylam tak
P=12(0+4)(−4−2)−(4−2)(6+4)
p=(−16−8)−(24−8−12+4)
no i dalej zle
1 gru 20:16
Klaudia: i ac tez zle
1 gru 20:17
think: co to za wzór?
1 gru 20:19
think: ale dobrze wychodzi
| | 1 | |
P = |
| * | (0+4)(−4−2)−(4−2)(6+4) | |
| | 2 | |
najpierw w wartości bezwzględnej wykonujesz mnożenie nawiasów później dodawanie czy tam
odejmowanie
1 gru 20:21
Klaudia: wzor z tablic matematycznych na pole trojkata gdzie podane sa 3 wierzcholki
1 gru 20:22
Klaudia: napiszesz mi te obliczenia? bo jestem taka zdolna ze juz liczylam 60 razy i za kazdym razm mi
inaczej wyszlo a nigdy 22
1 gru 20:23
think: to teraz Ci wyjdzie
ile to jest
| | 1 | |
P = |
| * | 4*(−6) − 2*10 | |
| | 2 | |
1 gru 20:24
Klaudia: oooch dzieki

*
1 gru 20:26
Klaudia: a teraz jak policzyc te AC
1 gru 20:26
think: chodzi Ci o prostą czy długość odcinka?
1 gru 20:31
Klaudia: dlugosc odcinka
1 gru 21:19
Gustlik: Pole trójkąta mozna policzyć z wyznacznika wektorów − metodę opisałem tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
A=(−4,2)
B=(0,4)
C=(6,−4).
AB
→=B−A=[0−(−4), 4−2]=[4, 2]
AC
→=C−A=[6−(−4), −4−2]=[10, −6]
Liczę wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 4 2 |
|10 −6 |=4*(−6)−2*10=−24−20=−44
| | 1 | |
Pole P=U{1{2}|d(AB→, AC→)|= |
| *|−44|=22
|
| | 2 | |
Klaudia − to w zasadzie ta sama metoda, co Twoja, tylko w bardziej przejrzystej postaci, bo
wyrażenie (Xb−Xa)(Yc−Ya)−(yb−ya)(xc−xa) to nic innego, tylko wyznacznik wektorów, tylko
pokazany w mało "strawnej" postaci. Pozdrawiam
1 gru 23:39
1 gru 23:41