Eta:
losowanie bez zwracania, to (
cyfry nie mogą się powtarzać)
|Ω|= 6*
7*5 = 210
liczba jest podzielna przez 9 , jezeli suma jej cyfr jest podzielna przez 9
z tego zbioru , otrzymasz w wyniku dodawania trzech cyfr:
9= 1+3+5
18= 3+6+9 lub 5+5+6 lub 5+9+4 ( ja więcej możliwości nie widzę

sumy
27 −−−−− już nie otrzymamy z tych trzech
róznych cyfr
zatem dla sumy
9 : ( 1,3,5) (1,5,3) ( 3,5,1) ( 3,1,5) ( 5,1,3) ( 5,3,1) −−− 6 takich
trójek
to dla
18 : będzie
3*6 trójek = 18 takich trójek
|A|= 24
posprawdzaj , bo ja słabo widzę na oczy przed komputerem