Oblicz miary kątów równoległoboków narysowanych poniżej.
Nie wiem jak to zrobić! w ogóle tego nie rozumiem !
α=180−147=33st
z wl. kątow w rownoległoboku wynika , że kąt wewnętrzny rozwarty wynosi 147 st zatem
suma katow wew. = 360
czyli 360−2*147=66st
66st to suma katow wew. ostrych
zatem 66/2=33 st
kat wew. wynosi 33st
Xd
LINK: http://www.google.pl/imgres?q=r%C3%B3wnoleg%C5%82obok&um=1&hl=pl&tbo=d&rlz=1R2NCLR_plPL511&biw=1440&bih=688&tbm=isch&tbnid=X14d9L6hO4PGiM:&imgrefurl=http://zadane.pl/zadanie/251214&docid=3yoa-LyV9yaPYM&imgurl=http://pl.static.z-dn.net/files/d8f/f918b9112116af3e2d2b870d2f9b97dd.jpg&w=955&h=615&ei=PYrQUIz0F6mo4ATEo4GgAw&zoom=1&iact=hc&vpx=386&vpy=151&dur=290&hovh=180&hovw=280&tx=138&ty=89&sig=112225080432838460047&page=3&tbnh=141&tbnw=224&start=62&ndsp=35&ved=1t:429,r:64,s:0,i:295
