Trygonometria-wykresy
BenG: Raz jeszcze ja
| | 1 | |
mam podany wykres funkcji f(x)=cos |
| x |
| | 3 | |
| | 2 | | π | | π | | π | | π | | 2 | |
jak obliczyc y dla xε{−π,− |
| ,− |
| ,− |
| ,0, |
| , |
| , |
| π,π}? |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
jest jakis wzor?
1 gru 17:56
Eta:
cos(−α)= + cosα −−−−−− z parzystości f. cosinus
| | −π | | π | |
1) f( −π)= cos |
| = + cos |
| =.......
|
| | 3 | | 3 | |
| | π | | 1 | | π | | π | |
f( |
| )= cos( |
| * |
| )= cos |
| =......
|
| | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | |
itd............
powodzenia
1 gru 18:04
BenG: rozumiem ze w przypadku sin, tg i ctg wyglada to tak samo?
1 gru 18:18
BenG: kurde, sin jest nie parzysty. Ale gafa...
1 gru 18:33
Eta:
dla sin, tg, ctg −−−− f. nieparzyste
to:
f(−x) = − f(x)
1 gru 18:36
BenG: Eta, ja wiem ze Ty dobrze mowisz, ale... czy mozesz jasniej?
1 gru 18:37
BenG: podbijam
1 gru 19:11
Eta:
np: f(x)=sin2x
f( −π)= sin[ 2*(−π)]= −sin2π =
− .....
| | −π | | π | |
f( |
| ) = sin[2*(−π6)= − sin |
| =− ....
|
| | 6 | | 3 | |
| | π | | π | | π | | 7 | | 7π | |
f( − |
| ) = tg(− |
| − |
| ) = tg(− |
| π)= − tg |
|
|
| | 4 | | 4 | | 3 | | 12 | | 12 | |
1 gru 19:23