d
karolajn: Fizyka rzut ukośny
Pocisk wystrzelono z prędkością o wartości Vo=40m/s tworząc kąt alfa=60 stopni z poziomem.
Przyjmij g=9/7 m/s2 i pomijając opór powietrza oblicz
c) wartość prędkości pocisku w tym punkcie, w którym znajdzie się w chwili t=2s
Za nic nie chce mi wyjsć poprawny wzór...
1 gru 17:28
Tomek.Noah: masz odp moze?
1 gru 17:36
dero2005:

V
0 = 40
ms
składowa pozioma cały czas jednakowa
V
0x = V
0*cos α = 40 * cos 60° = 40*
12 = 20
ms
składowa pionowa
V
y0 = V
0 * sin α = 40 *sin 60° = 40*
√32 = 20
√3 ms
Po 2 sekundach lotu składowa pozioma jest taka sama natomiast składowa pionowa zmienia się
wg wzoru i wynosi
V
y5 = V
y0 − gt = 20
√3 − 10*2 = 20(
√3−1)
ms g − przyjąłem 10
ms2
teraz z tw. Pitagorasa liczymy prędkość w 2 sekundzie
V
2 =
√(Vo cosα)2 + (Vy5)2
dalej sobie poradzisz
1 gru 17:57