Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 5cm i 6cm obraca się wokół krót
Anna: jak to zrobić ?
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 5cm i 6cm obraca się wokół krótszej z
przyprostokątnych Pole powierzchni bocznej powstałej bryły jest równe
1 gru 17:17
Kejti: przecież to stożek wychodzi H=5 r=6 ;> tworzącą policzysz z tw. pitagorasa.
1 gru 17:19
konrad509: Powstanie stożek.
Pb=πrl
r=5 cm
l=?
Promień podstawy, wysokość i tworząca tworzą trójkąt prostokątny.
l2=r2+h2
h=6 cm
Popodstawiaj i policz.
1 gru 17:21