matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
???:)
BaHa:
w trapezie równoramiennym suma dlugości podstaw wynosi 16. a długosc przekątnej 10. Obl pole tego trapezu oraz wyznacz miarę kata nachylenia przekątnej do dłuższej podstawy z dokładnościa do 1
0
1 gru 17:02
Eta:
IAB|= a ICD|= b a+b= 16
a−b
IEBI=
2
to dł
a−b
2a−(a−b
2a−a+b
a+b
IAEI= a −
=
=
=
2
2
2
2
a+b
zatem: |AE|=
= 8
2
z tw. Pitagorasa w ΔAEC wyznacz dł. h
a+b
P=
*h=..........
2
sinα= U{h}{IACI = ....... α≈ ........ dokończ obliczenia odp: α≈ 37
o
, P= 48 [j
2
]
1 gru 17:22
Eta:
poprawka zapisu:
h
sinα=
=.....
IACI
1 gru 17:23
BaHa:
dzięki
1 gru 17:49
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick