kyll: wiem że to jest bardzo proste ale nie jestem pewny swoich obliczen
chodzi mi o :
przekształcenie sin2x
obliczam pochodne i nie wiem jak mam przekształcić ta funkcje czy może ona wyglądać tak:
(sinx)2
mam jeszcze takie zadanko:
obliczyc pochodną f(x)=x2 * sin2x * sinx2
wiem, że to może banalnie proste ale proszę o pomoc
14 sty 18:19
lenka: nie moze tak wygladac

to nie jest to samo. nie pamietam jak to sie liczylo ale napewno
to nie ma byc tak

!
14 sty 19:39
Eta:
Lenka! a jednak moze

bo np . a
2 = (a)
2 tak? ... pewnie że tak

podobnie
sin
2x *sin
2x = sin
4x= (sinx)
4
f(x) = x
2 * (sinx)
4
policz ze wzoru na pochodną iloczynu!
pamiętajć ,że (sinx)
4--- to funkcja złożona
u
4 gdzie u= sinx
dalej już prosto!
14 sty 23:49