trygonometria-tożsamości
BenG: Witajce, szykuje sie do sprawdzianu z trygonometrii i trafilem na "sek".
1)Tożsamości trygonometryczne
a)zapisz w prostszej postaci
*−cos
4 x+sin
4 x
nie wim jak sie do tego zabrać, prosze o lopatologiczne wytlumaczenie
2)wykresy funkcji trygonometrycznych na wstepie mowie ze wiem jak sie rysuje lecz w podreczniku
nie moge skumac pewnej czesci zadania;
mam polecenie, naszkicuj wykresy podanych funkcji
a) g(x)=sin2x
przed rozwiazaniem kazdego zadania jest tabelka,
do a)x, sinx, sin2x. Jest podane 9 "iksow" od −π do π a sin x i sin2x maja podane wartosci dla
w.w. X, lecz jak trzeba to liczyc? W nastepnym zadaniu mam wykres sin4x i chcialbym obliczyc
wartosci aby latwiej bylo mi rysowac. (ale namieszalem, ma nadzieje ze zrozumiecie)
1 gru 16:29
Kejti: w 1. to są dwa osobne przykłady, tak?
1 gru 16:33
BenG: tak
1 gru 16:34
Kejti:
a) pokombinuj z jedynką trygonometryczną, a ten minus wrzuć do mianownika.
b) zapisz to ze wzoru na różnicę kwadratów, w jednym nawiasie powinieneś mieć jedynkę tryg
1 gru 16:36
Kejti: hmm.. chociaż co do a) mam pewne wątpliwości..
1 gru 16:39
BenG: Ajjj, "*−" mialo oznaczac ze tu zaczyna sie przyklad, ani a) ani b) nie maja "−". Wybacz. A co
z tym wzorem do wykresow?
1 gru 16:40
Kejti: Nic nie szkodzi.. pokombinuję jeszcze w takim razie. Trygonometrię dopiero zaczęłam, właśnie do
tożsamości, więc raczej nie pomogę..
1 gru 16:42
BenG: wyniki do 1 mam takie:
a)1−cos x
1 gru 16:43
Kejti:
| | sin2x | | 1−cos2 | | (1−cosx)(1+cosx) | |
a) |
| = |
| = |
| |
| | 1+cosx | | 1+cosx | | 1+cosx | |
dalej chyba sobie poradzisz?

na b) daj mi jeszcze chwilkę.
1 gru 16:49
Kejti: tam jest oczywiście 1−cos2x
1 gru 16:53
BenG: w odpowiedzach czy w podanym przez Ciebie rozwiązaiu?
1 gru 16:59
Kejti: u mnie. w liczniku ułamka, po znaku równości.
1 gru 17:00
BenG: aa, spoko
1 gru 17:01
Kursk:
Do b)
cos4x + sin4x = (sin2x + cos2x) − 2sin2xcos2x
sin2x = 2sinxcosx | 2
sin2(2x) = 4sin2xcos2x
1 gru 17:04
BenG: Kejti i Kursk−dziekuje

podbijam bo dalej nie wiem co z tymi wykresami.
1 gru 17:20