matematykaszkolna.pl
trygonometria-tożsamości BenG: Witajce, szykuje sie do sprawdzianu z trygonometrii i trafilem na "sek". 1)Tożsamości trygonometryczne a)zapisz w prostszej postaci
 sin2 x 
*−

1+cos x 
*−cos4 x+sin4 x nie wim jak sie do tego zabrać, prosze o lopatologiczne wytlumaczenie 2)wykresy funkcji trygonometrycznych na wstepie mowie ze wiem jak sie rysuje lecz w podreczniku nie moge skumac pewnej czesci zadania; mam polecenie, naszkicuj wykresy podanych funkcji a) g(x)=sin2x
 1 
b) h(x)=sin

x
 2 
przed rozwiazaniem kazdego zadania jest tabelka, do a)x, sinx, sin2x. Jest podane 9 "iksow" od −π do π a sin x i sin2x maja podane wartosci dla w.w. X, lecz jak trzeba to liczyc? W nastepnym zadaniu mam wykres sin4x i chcialbym obliczyc wartosci aby latwiej bylo mi rysowac. (ale namieszalem, ma nadzieje ze zrozumiecie)
1 gru 16:29
Kejti: w 1. to są dwa osobne przykłady, tak?
1 gru 16:33
BenG: tak
1 gru 16:34
Kejti: a) pokombinuj z jedynką trygonometryczną, a ten minus wrzuć do mianownika. b) zapisz to ze wzoru na różnicę kwadratów, w jednym nawiasie powinieneś mieć jedynkę tryg emotka
1 gru 16:36
Kejti: hmm.. chociaż co do a) mam pewne wątpliwości..
1 gru 16:39
BenG: Ajjj, "*−" mialo oznaczac ze tu zaczyna sie przyklad, ani a) ani b) nie maja "−". Wybacz. A co z tym wzorem do wykresow?
1 gru 16:40
Kejti: Nic nie szkodzi.. pokombinuję jeszcze w takim razie. Trygonometrię dopiero zaczęłam, właśnie do tożsamości, więc raczej nie pomogę..
1 gru 16:42
BenG: wyniki do 1 mam takie: a)1−cos x
 1 
b)1−

sin2 2x
 2 
1 gru 16:43
Kejti:
 sin2x 1−cos2 (1−cosx)(1+cosx) 
a)

=

=

1+cosx 1+cosx 1+cosx 
dalej chyba sobie poradzisz? emotka na b) daj mi jeszcze chwilkę.
1 gru 16:49
Kejti: tam jest oczywiście 1−cos2x
1 gru 16:53
BenG: w odpowiedzach czy w podanym przez Ciebie rozwiązaiu?
1 gru 16:59
Kejti: u mnie. w liczniku ułamka, po znaku równości.
1 gru 17:00
BenG: aa, spoko emotka
1 gru 17:01
Kursk: Do b) cos4x + sin4x = (sin2x + cos2x) − 2sin2xcos2x sin2x = 2sinxcosx | 2 sin2(2x) = 4sin2xcos2x
1 gru 17:04
BenG: Kejti i Kursk−dziekuje emotka podbijam bo dalej nie wiem co z tymi wykresami.
1 gru 17:20