zadania z fizyki(optyka) , pomocy
Maciek: Witam. Proszę o pomoc w zadaniach

1.Pacjent może czytać z odległosci 50 cm. Jakie soczewki należy mu przepisać aby mógł czytać z
odległości 25 cm.
a) 2 dioptrie
b) 2,5 dioptrii
c) 4 dioptrie
d) 5 dioptrii
e) 6 dioptrii
2. Dwie cienkie soczewki f1=40 cm i f2=−50 cm. Zdolność skupiająca układu tych soczewek
ustawionych blisko siebie , na wspólnej osi wyniesie.
a) 4,5 D
b) 0,5 D
c) − 0,5 D
d) 10 D
e) −10 D
3. Odległość dobrego widzenia wynosi 25 cm. Obiektyw mikroskopu powiększa 30 krotnie. Ogniskowa
okularu ma wartość 2,5 cm. Powiększenie mikroskopu wynosi.
a) 40
b) 75
c) 120
d) 330
e) 750
4. Szklana soczewka ma w powietrzu zdolność skupiającą równą 1 dioptrii, a w cieczy 0,5
dioptrii. Jeśli bezwzględny współczynnik załamania światła w szkle wynosi 1,5 to w cieczy jest
on równy.
a)1,4
b)1,2
c)1,1
d)0,75
e)0,5
5. Soczewka ma zdolność skupiającą 4 dioptrie. Jej ogniskowa wynosi
a) 4m
b) 40cm
c)25 cm
d) 20 cm
e) 4 cm
6. Soczewka skupiająca jest wykonana ze szkła o następujących współczynnikach załamania dla
skrajnych barw światła: nf=1,8 , ncz=1,5. Stosunek ogniskowych soczewki dla tych barw fcz:Ff
wynosi.
a) 1,2
b) 1,6
c) 1,3
d)0,83
e) 0,63
Mateusz: po załozeniu okularów z soczewkami o ogniskowej f
(ok) pacjent powinien widziec tekst z
odległosci 0,25m otrzymamy wtedy:
odejmując stronami mamy:
Korzystając z pojęcia zdolnosci skupiającej mam
D
0−D=D
ok=.... dokoncz
| 1 | |
2) Zdolność skupiająca wyraza się wzorem Z = |
| liczysz zdolnosci skupiające obydwu |
| f | |
soczewek i dodajesz je i to jest zdolnosc skupiająca takiego ukłądu soczewek
| (l−lok)d | |
3) powiększenie mikroskopu wyraza się wzorem p = |
|
|
| fob−fok | |
l−odległosc okular−obiektyw
f
ok−ogniskowa okularu
f
ob−ogniskowa obiektywu
f
ok−ogniskowa okularu
d−odległosc obrazu od okularu
dalej mi sie nie chce