Sprawdzenie tożsamości trygonometrycznej
ghghgh:
sinα+tgαsinα = 1+1cosα
cosα+ctgαcosα = 1+1sinα
1 gru 16:17
ghghgh: ...
1 gru 17:16
winde: | | sinα+tgα | | 1 | |
a) |
| = L 1+ |
| = P
|
| | sinα | | cosα | |
po wstawieniu i sprowadzeniu do wspólnego mianownika :
| | sinα*cosα + sinα | |
L = |
|
|
| | cosα*sinα | |
L = P
b)⇒analogicznie do a)
1 gru 17:36
ghghgh: dzięki
1 gru 17:42
Eta:
założnia, sinα≠0 i cosα≠0
| | sinα | | | | sin | | 1 | | 1 | |
L= |
| + |
| = 1 + |
| * |
| = 1+ |
|
|
| | sinα | | sinα | | cosα | | sinα | | cosα | |
L=P przy w/w założeniach
1 gru 17:49